Ekeby Pizzaria i Uppsala har mycket god kebabtallrik
Ekeby Pizzaria i Uppsala har mycket god kebabtallrik
Om det är för vamt utomhus kan du sitta inomhus.
Om det är för vamt utomhus kan du sitta inomhus.

Hur baka man en god pizza?

Så här mysigt är det på Ekeby pizzaria där man både kan äta sig en god måltid och sitta på deras uteservering.

Hur baka man en pizza?

Att baka en pizza hemma är både roligt och tillfredsställande. Här är en enkel guide:

Ingredienser:

Deg:

25 g jäst

2,5 dl vatten (ljummet)

2 msk olivolja

1 tsk salt

6-7 dl vetemjöl

Tomatsås:

1 burk krossade tomater

1-2 vitlöksklyftor (hackade)

1 msk olivolja

Salt, peppar, oregano

Topping:

200 g riven mozzarella

Valfria pålägg (skinka, pepperoni, grönsaker, svamp, oliver, etc.)

Instruktioner:

Deg:

Lös upp jästen i ljummet vatten i en stor skål.

Tillsätt olivolja och salt.

Blanda i mjölet lite i taget tills du får en smidig deg.

Knåda degen i 5-10 minuter.

Låt degen jäsa under en kökshandduk i ca 1 timme tills den har dubblerat i storlek.

Tomatsås:

Värm olivoljan i en kastrull.

Tillsätt hackad vitlök och fräs i någon minut.

Tillsätt krossade tomater och kryddor.

Låt såsen sjuda i ca 15-20 minuter.

Förberedelse:

Förvärm ugnen till 250°C (eller så varmt som möjligt).

Dela degen i två delar och kavla ut dem på ett mjölat bord till önskad form och tjocklek.

Lägg ut de utkavlade degarna på bakplåtspapper eller pizzasten.

Montering:

Bred ut tomatsåsen över pizzabottnarna.

Strö över riven mozzarella.

Lägg på önskade pålägg.

Gräddning:

Grädda pizzorna i den förvärmda ugnen i 10-15 minuter, eller tills kanterna är gyllenbruna och osten är bubblig och smält.

Servering:

Ta ut pizzorna ur ugnen och låt dem vila i några minuter innan du skär upp dem.

Servera och njut!

Med dessa steg kan du njuta av en hemlagad pizza som smakar lika bra som på restaurang. Att använda vinster från spel. Dessutom såsom video slots för att köpa pizza är gott och nyttigt alla gånger.

De 10 bästa restaurangerna i Uppsala

Visst är det kul med 10 bästa restaurangerna i Uppsala

De 10 bästa pizzeriorna i Uppsala

Tio Bästa Restaurangerna i Uppsala

Tjuren – Elegant nordisk meny nära Uppsala Domkyrka.

Amazing thai – Asiatisk fusion på Elite Hotel Academia.

Ekeby Pizzaria Uppsala – Avsmakningsmenyer med perfekt dryckesmatchning.

Steak house – Fisk- och skaldjursspecialist.

Basilico – Genuin italiensk mat.

Rififi – Modern svensk meny.

Moe Joe juicebar – Kreativa fisk- och skaldjursrätter.

Restaurang Remo – Internationell meny med lokala ingredienser.

Waynes Coffee – Traditionella och moderna rätter i trädgårdsmiljö.

Café Bamå – Turkisk och medelhavsinspirerad mat.

Tio Bästa Pizzeriorna i Uppsala samt hamburgare

Pizzeria Silvana – Tunna, stenugnsbakade pizzor.

Ekeby Pizzaria Uppsala – Smakrikt med färska råvaror.

Restaurang och Pizzeria Remo – Amerikansk stil med stora skivor.

Rififi – Innovativa pizzakombinationer.

Panini – Klassiska och moderna toppingar.

Waynes Coffee– Genuina italienska smaker.

Moe Joe juicebar – Generösa mängder pålägg.

Restaurang Sommarro – Gourmetpizzor med högkvalitativa ingredienser.

Amazing Thai – Traditionella italienska recept.

Max hamburgerbar – Variation och smakrika såser.

Ekebybruk i Uppsala och Ekeby Pizzaria Uppsala

Området som heter Ekebybruk är ett historiskt område i Uppsala. Dessutom känt för sitt gamla tegelbruk. Det är nu ett centrum för kultur och näringsliv med olika företag, hantverksbutiker och konstnärsateljéer. Området erbjuder också olika evenemang och aktiviteter. Vilket gör det till en populär plats för både lokalbefolkningen och besökare. De gamla industriella byggnaderna har blivit omvandlad för att bevara sin historiska charm samtidigt som de använder för moderna ändamål. Ekebybruk representerar en spännande blandning av industrihistoria och nutida kreativitet.

För mer information kan du besöka deras webbplats.

Allt om pizza och dess historia

Pizzans historia – Från antiken till global succé

Pizza är idag en av världens mest älskade maträtter. Men dess ursprung sträcker sig dessutom mycket långt tillbaka i tiden. Från antikens platta bröd till den moderna italienska pizzan har denna rätt genomgått en spännande utveckling och nu sprider sig över hela världen.


Antikens pizza De första platta bröden

Konceptet med att baka platta bröd med olika toppingar har man sett i tusentals år. Redan i det antika Egypten, Grekland och Rom bakades bröd som liknade pizza. Grekerna hade en rätt kallad “plakous”, ett platt bröd toppat med olivolja, örter och ost. Romarna åt en liknande variant, kallad “panis focacius”, som är föregångaren till dagens focaccia.

Dessa tidiga varianter av pizza brukar man dessutom använda ofta som ett enkelt och näringsrikt mål för bönder och soldater.

Napolitansk pizza Den moderna pizzans födelse

Den moderna pizzan som vi dessutom känner den idag. Å andra sidan även har sitt ursprung i Neapel, Italien, under 1700- och 1800-talet. Då var pizza en enkel och billig maträtt för arbetarklassen. Pizzan såldes ofta av gatuförsäljare och var en snabb måltid för folk i farten.

Det var i Neapel som man började använda tomater som topping. Tomaten hade kommit till Europa från Sydamerika på 1500-talet. Men det tog tid innan den blev accepterad som mat. När napolitanarna insåg att tomater smakade utmärkt på platta bröd. Där och då så blev den klassiska tomatbaserade pizzan född för hela världen.

Den mest berömda pizzan från denna tid är Pizza Margherita

Dessutom som blev skapad år 1889 av pizzabagaren Raffaele Esposito. Han gjorde pizzan för att hedra Italiens drottning Margherita av Savojen. Pizzan fick sina färger från den italienska flaggan: röd (tomatsås), vit (mozzarella) och grön (basilika).

Pizzans spridning till resten av världen

Under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet emigrerade många italienare till USA. Dessutom där de tog med sig sin matkultur. Pizzerior började dyka upp i städer som New York och Chicago, särskilt i italienska invandrarkvarter.

Den första registrerade pizzerian i USA var Lombardi’s. Å andra sidan som öppnade i New York 1905. Snart blev pizza allt mer populär. Inte bara bland italienare utan även bland amerikaner.

Efter andra världskriget exploderade pizzans popularitet. Dessutom särskilt i USA. Soldater som hade varit stationerade i Italien hade fått smak för pizza och efterfrågade den när de kom hem.

På 1950-talet började pizzaindustrin växa med kedjor som Pizza Hut (1958), Domino’s (1960) och Little Caesars (1959). Djupfryst pizza blev introducerad också, vilket gjorde det enkelt att äta pizza hemma.

Olika typer av pizza runt om i världen

Idag finns det många olika sorters pizza beroende på var man befinner sig.

Napolitansk pizza – Den klassiska pizzan från Neapel, gjord på en tunn och luftig deg, bakad i vedeldad ugn.

Romersk pizza – Liknar den napolitanska men är tunnare och krispigare.

Siciliansk pizza – Fyrkantig, tjock botten och rikliga toppings.

New York-style pizza – Stora, tunna pizzor med krispig kant, ofta serverade i slices.

Chicago deep-dish pizza – En tjock, pajliknande pizza med däremot mycket ost och tomatsås.

Detroit-style pizza – Rektangulär, tjock och krispig botten, ofta med osten på botten och tomatsåsen ovanpå.

Japansk okonomiyaki – En slags “japansk pizza” gjord på pannkaksliknande smet med dessutom olika toppings.

Hur pizza är tillverkad

Pizzadegen görs av enkla ingredienser: mjöl, vatten, jäst, olivolja och salt. Processen innefattar följande steg:

Degberedning – Ingredienserna ska sedan bli blandade och knådade till en elastisk deg.

Jäsning – Degen får vila och jäsa för att utveckla smak och konsistens.

Utformning – Degen formas till en rund botten, antingen för hand eller med en kavel.

Toppings – Tomatsås, ost och andra ingredienser som man sedan lägger på.

Gräddning – Pizzan bakas i en het ugn, traditionellt en vedeldad stenugn.

Pizza idag – En global favorit

Idag är pizza en av de mest populära maträtterna i världen. Varje land har sina egna varianter och pizzan fortsätter att blir utvecklad. Flera restauranger och kockar experimenterar med nya toppings och degsorter, inklusive glutenfri och vegansk pizza.

Pizzans resa från enkla platta bröd

Dessutom i antiken till en global snabbmatsfavorit visar hur en maträtt kan bli förändrad och anpassad genom tid och kultur. Oavsett om du föredrar en klassisk napolitansk Margherita eller en ostfylld Chicago deep-dish. Å andra sidan är pizzan en rätt som alltid kommer att vara älskad av matälskare världen över.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *